Nagyon sokan vannak, akik hitelt szeretnének felvenni, de nem rendeleznek kellő jövedelemmel vagy nem tudják azt megfelelő módon igazolni a bank számára. Az biztos, hogy nincsenek egyszerű helyzetben azok, akik jövedelmigazolás nélkül szeretnének hitel felvenni, de talán mégis lehet megoldás. Cikkünkben megmutatjuk, hogy milyen lehetőségei vannak azoknak, akik nem tudják igazolni rendszeres bevételüket.

Miért van szükség jövedelemigazolásra?

A banki hitelbírálat során az egyik legfontosabb lépés a jövedelemvizsgálat, mely során a bank megvizsgálja az ügyfél jövedelmi helyzetét. Ez azért is elengedhetetlen, mert a bank ez alapján tudja eldönteni azt, hogy a rendelkezésedre álló jövedelmedből képes vagy-e hitel felvételére, illetve a kért hitelösszeg felvételére és annak rendszeres törlesztésére.

A jövedelemvizsgálat nem csak a bankok érdeke, hanem szigorú szabályozások is kötelezik erre a pénzintézeteket. A szabályozás alapján ugyanis megvan határozva az, hogy az adós a nettó igazolt jövedelmének maximum mekkora hányadát költheti hitelek törlesztésére. (Ezt hívjuk jövedelemaránys törlesztőrészlet mutató szabálynak). Ezen jogszabály szerint a bank megállapítja, hogy a hiteligénylő ügyfél hitelezhetőségi küszöbét, vagyis hogy maximálisan mekkora összeget fordíthat havonta hitelek törlesztésére, és ezen hiteltörlesztőhöz mekkora maximális hitelösszeg tartozik. Amennyiben az igazolt jövedelem mértéke lehetővé teszi a kért hitel felvételét, akkor a jövedelemvizsgálat pozitív eredménnyel zárul.

Minden esetben szükség van jövedelemigazolásra?

Az előbb említett szabályozás miatt a jövedelemvizsgálat során elengedhetetlen a jövedelemigazolás megléte, ugyanis hitelezhetőségi limitünket kizárólag az igazolt havi nettó jövedelem alapján lehet megállapítani. Jövedelemigazolásra mind a személyi kölcsönök, mind pedig a lakáshitelek esetében szükség van. Mindezek összességében azt jelentik, hogy jövedelemigazolás nélkül nem fogunk könnyedén hitelhez jutni.

Van más megoldás is?





Mivel a bankok szigorú szabályok között működő intézmények, így nem fognak minket jövedelemigazolás nélkül hitelezni. Az interneten kitartóan keresgélve ugyanakkor olyan pénzügyi szolgáltatókra is akadhatunk, ahol nem feltétel a jövedelemigazolás bemutatása.

Bizonyos esetekben munkáltatói jövedelemigazolásra sincsen szükség. Tudj meg többet!

Cikkajánló:  Így igényelhetsz hitelt munkáltatói igazolás nélkül!

Minihitel (minihitel.hu)

Amennyiben nem rendelkezünk jövedelemigazolással, akkor két út közül válaszhatunk:

  1. Abban az esetben, ha be tudunk vonni igazolt jövedelemmel (minimum havi nettó 70.000 Ft) rendelkező adóstársat, akkor ingatlanfedezet nélkül igényelhető hitel.
  2. Amennyiben nincs lehetőség adóstárs bevonására, akkor valamilyen egyéb fedezetre (ingatlan, autó, motor) szükséges a hitel felvételéhez.

Igénylés feltételei és szükséges dokumentumok:

  • Legalább 18. életévét betöltőt adós (gyakorlatban azonban 22-26 év a minimum korhatár)
  • Jövedelemigazolás nélkül adóstárs bevonása szükséges. Ingatlanfedezet mellett igényelhet akár jövedelemigazolás nélkül is hitelt.
  • Elmúlt 3-6 havi bankszámlakivonat
  • Közüzemi számlalevél + befizetést igazoló dokumentum
  • BAR/KHR listán nem szerepelhet

Látható tehát, hogy a hitelezés akkor is lehetséges, amennyiben nem rendelkezünk jövedelemigazolással. Amennyiben adóstársat szeretnénk bevonni a hitelbe, akkor neki mindenképpen rendelkeznie kell jövedelemigazolással. Abban az esetben pedig, ha fedezetet vonnánk be a hitelbe, akkor legyünk nagyon körültekintőek a hitelfelvételt illetően, hiszen amennyiben mégsem tudjuk fizetni a hitelünket, akkor elveszíthetjük a hitelbe bevont fedezet feletti tulajdonjogunkat!

Az hitelajánlat nem minősül hivatalos ajánlattételnek, kizárólag tájékoztatási célt szolgál. Hitel iránti igényét a megjelölt pénzügyi szolgáltatónál tudja jelezni. 

 

 

Kapcsolódó tartalmak:

Hitelfelvétel passzív BAR esetén

Hitelfelvétel GYES/GYED/családi pótlék esetén

10.000.000 Ft hiteligénylés BAR listásként

Hitelfedezeti biztosítás, avagy a BAR/KHR ellenszere?

Lakáshiteligénylés BAR listásként