Habár az utóbbi években jelentős mértékben csökkent a minimálbéres foglalkoztatottak száma, még mindig közel 400.000 magyar ember keresi a minimálbér összegét. Amennyiben minimálbér mellett gondolkozunk hitelfelvételben, akkor rá kell döbbenünk, hogy helyzetünk nem is annyira reménytelen annak ellenére, hogy jövedelmünk a törvinyileg meghatározott minimális érték. Cikkünkben megmutatjuk, hogy milyen lehetőségei vannak azoknak, akik minimálbér mellett szeretnének hitelt felvenni.

Mennyi a minimálbér összege?

2022-ben a minimálbér összege bruttó 200.000 Ft, amely nettó 133.00 Ft-ot jelent. Utóbbit veszik alapul a bankok az elvárt jövedelem meghatározásakor, mivel a nettó összeg határozza meg alapvetően a hitelezhetőségi képességünket. Habár a minimálbér összege dinamikusan nőtt az utóbbi években, még mindig nagyon alacsony szinten jár, és bizony nem egyszerű ekkore mértékű havi bevételből gazdálkodni. Nem csak a munkavállalók, hanem a nyugdíjasok is saját bőrükün tapasztalhatják ezt meg, hiszen a nyugdíjasok 35%-ának havi juttatása még a minimálbér összegénél is kevesebb. Ilyen jövedelemi helyzet mellett könnyedén elképzelhető, hogy egy váratlan, nagyobb összegű kiadás miatt átmenetileg nehezebb anyagi helyzetbe kerülünk.

Milyenek a hitelfelvételi lehetőségek?





Habár elsőre azt gondolnánk, hogy elég korlátozottak a lehetőségek a hitelfelvételt illetően, egy kis tájékozódást követően rövidesen ráeszmélhetünk, hogy valójában bőven van lehetőségünk válogatni az egyes hitelajánlatok között. Az egyes bankok által minimálisan elvárt jövedelem viszont sok esetben magasabb a minimálbér összegénél, vagyis etekintetben azért természetesen jóval korlátozottabbak a lehetőségek. Ugyanakkor nagyon sok olyan személyi kölcsön terméket is találhatunk a bankok kínálatában, melyek esetében a bank minimális jövedelemi elvárása mindössze havi nettó 100 ezer Ft vagy éppen a mindenkori minimálbér összege.

Az alábbiakban összegyűjtöttük azon személyi kölcsönöket, amelyeket egy minimálbérrel rendelkező személy is felvehet. Cikkünk írásának pillanatában a következő hitelek érhetők el a minimálbéresek számára:

Havi nettó 100 ezer Ft jövedelmi elvárás:

  • Budapest Bank Privát100 Kölcsön
  • Cetelem Személyi Kölcsön
  • Cofidis Megújuló Hitel (itt mindössze havi nettó 70 ezer Ft-ot kell igazolni a bank felé)
  • Erste Most Személyi Kölcsön
  • MKB Mosoly Személyi Kölcsön
  • OTP Bank Személyi Kölcsön
  • Provident Havi Kölcsön

Havi nettó 111.321 Ft (minimálbér) jövedelmi elvárás:

  • CIB Előrelépő Személyi Kölcsön
  • Magnet Személyi Kölcsön
  • Takarék Fix Személyi Kölcsön
  • UniCredit Stabil Személyi Kölcsön

Habár a bankok kínalatában szereplő kölcsönök feltételrendszere és kínálata folyamatosan változik, láthatjuk, hogy néhány kivétellel szinte minden Magyarországon működő banknál vagy pénzügyi szolgáltatónál elérhető legalább egy olyan hitel, amely a minimálbéresek jövedelmi helyzete mellett is elérhető.

Milyen feltételek mellett vehetünk fel hitelt?





Az előbbiekben összesen 11 személyi kölcsön terméket soroltunk fel. Ez a nagyságrend pedig jó alapot ad arra, hogy összehasonlítsuk az egyes hitelajánlatokat, és kiválasszuk a legolcsóbb konstrukciót. Nagyon nem mindegy ugyanis, hogy végül hol veszünk fel hitelt, hiszen már egy 1 millió Ft összegű és 5 év futamidejű hitelnél is kb. 250.000 Ft különbség van a legolcsóbb és legdrágább ajánlat között teljes visszafizetésben. Ha ez elsőre nem is tűnik soknak, gondoljunk bele, hogy ez a teljes felvett hitelösszeg 25%-a. Minimálbéresként pedig a jövedelmi helyzetünk alapján nem mindegy, hogy ennyivel többet vagy kevesebbet kell visszafizetnünk. Egy tudatos pénzügyi döntéssel tehát több százezer Forintot spórolhatunk meg.

Abban az esetben, ha nem rendelkezünk más hitellel, akkor 5 éves futamidő mellett maximálisan 2-2,5 millió Ft-ot, míg 7 éves futamidő esetén maximum 2,5-3 millió Ft személyi kölcsönt vehetünk fel. A legjobb ajánlatú hiteleket kb. 14-16%-os évi kamat mellett, míg a legdrágábbakat jellemzően 20% feletti kamattal kínálják. A felvett hitel összege azonban jócskán magasabb lehet 3 millió Ft-nál is. Az államilag támogatott, akár futamidő végéig kamatmentes Babaváró hitel éppen úgy került kialakításra, hogy 20 éves futamidő mellett a minimálbéresek is képesek legyenek a maximális 10 millió Ft-os hitelösszeg felvételére.

Összességében látható, hogy a jövedelmi helyzethez képest elég széles a hitelfelvételi lehetőségek köre. Sőt, ennyi elérhető hiteltermék esetén már bőven megéri összehasonlítanunk az egyes ajánlatokat annak érdekében, hogy a hitelfelvétel eredménye ne egy túl drága konstrukció igénylése legyen, melyből a későbbiekben könnyebben adódhatnak törlesztési problémák.




Cikkünkben felsorolt hiteltermékek kizárólag tájékoztató jellegűek, nem minősülnek ajánlattételnek.

 

Kapcsolódó tartalmak:

Hitelfelvétel passzív BAR esetén

Hitelfelvétel GYES/GYED/családi pótlék esetén

10.000.000 Ft hiteligénylés BAR listásként

Hitelfedezeti biztosítás, avagy a BAR/KHR ellenszere?

Lakáshiteligénylés BAR listásként