A családi pótlék a gyermekes családok egyik legfontosabb jövedelemi forrása, melyre akár a gyermekeink 20 éves koráig is jogosultak lehetünk. Előfordulhat azonban sajnos, hogy a munkahelyünk elvesztése miatt kizárólag családi pótlékból származik az összes havi rendszeres jövedelmünk. Cikkünkben megmutatjuk, hogy milyen lehetőségünk van hitelfelvételre amennyiben családi pótlékból származik bevételünk!



 

Ezért lehet nagyon fontos szerepe a családi pótléknak hiteligénylésnél!

Az előbbiekből adódik, hogy amennyiben jövedelmünk kizárólag a gyermekeink után járó családi pótlékból származik, akkor önállóan nem vehetünk fel hitelt. Ebben az esetben az jelenthet megoldást, ha egy elsődleges jövedelemmel rendelkező hitelképes személy, például a házastársunk/élettársunk folyamodik hiteligényléshez, és ő tölti be az adós szerepét. Amennyiben ugyanis ő megfelel a bank jövedelmi és egyéb elvárásainak (életkor, munkaviszony hossza és jellege), akkor adóstársként a családi pótlékkal rendelkező fél is bevonható a hitelbe. Ekkor már a másodlagos jövedelmeket, így a családi pótlék összegét is figyelembe veszi a bank.

Mennyi a családi pótlék összege 2021-ben?

A családi pótlék összege attól függ, hogy hány gyermek él a háztartásunkban, illetve van-e tartós betegségük vagy súlyos fogyatékosságuk. A családi pótlék összege:

  • 1 gyermek után: 12.200 Ft
  • 1 gyermek után, ha egyedülálló neveli: 13.700 Ft
  • 2 gyermek után: 13.300 Ft/gyermek
  • 2 gyermek után, ha egyedülálló szülő neveli: 14.800 Ft/gyermek
  • 3 vagy több gyermek után: 16.000 Ft/gyermek
  • 3 vagy több gyermek esetén, ha egyedül neveli az egyik szülő: 17.000 Ft/gyermek
  • súlyosan fogyatékos / tartósan beteg gyermek: 23.300 Ft/gyermek
  • ha súlyosan fogyatékos vagy tartósan beteg a gyermek, és egyedülálló nevelő gondozza őket, 25.900 Ft/gyermek





Mindez azt jelenti, hogy 2 egészséges gyermek esetén havonta 26.600 Ft, míg 3 gyermek esetén már 48.000 Ft rendszeres jövedelmünk keletkezik. Ez pedig egy nem elhanyagolható összeg, ami 2 okból kifolyólag is megkönnyítheti a hitelfelvételt, még akkor is, ha csak adóstársként szerepelsz benne.

  1. A nagyobb összegű igazolt jövedelem alacsonyabb kamatot eredményezhet, így a családi pótlék összegének bevonásával akár olcsóbban juthattok hitelhez.
  2. A hitelezhetőségünket elsődlegesen az igazolt jövedelem mértéke határozza meg: a JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) szabályozás szerint a havi igazolt jövedelem maximum 50-60%-a fordítható hiteltörlesztésre. A családi pótlékból származó jövedelemnek köszönhetően tehát több tízezer Ft-tal magasabb törlesztőt is megengedhetünk magunknak, ami egyúttal azt is jelenti, hogy több százezer Ft-tal, magasabb összegű családi pótlék esetén akár több, mint 1 millió Ft-tal magasabb összegű hitelhez juthatunk.

A családi pótlék hitelbe történő bevonása mellett tehát nem csak magasabb összegű, hanem akár alacsonyabb kamatozású, olcsóbb hitelhez is juthatunk, amennyiben adóstársként szerepelünk a hitelben. Ehhez mindössze egy hitelképes adósra van szükség, mely szerepet a gyermekes családokban a másik szülő nagy valószínűséggel be is tudja tölteni.

A családi pótlék nem számít elsődleges jövedelemnek

A hitelfelvételnél a családi pótlékból származó jövedelem sajnos nem bizonyul elegendőnek, hiszen a bankok nem sorolják az elsődleges jövedelmek közé. A bankok jövedelmi elvárásainak akkor felelhetünk meg, ha az elvárt jövedelem kizárólag elsődlegesnek tekinthető jövedelmi forrásból származik. Ez azt jelenti, hogy amennyiben kizárólag a családi pótlékból származik a havi jövedelmünk, akkor önállóan nem vagyunk hitelképesek. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem juthatunk hitelhez!

Mely jövedelmeket fogadják el a bankok elsődleges jövedelemként?

  • Munkaviszonyból származó jövedelem: munkabér
  • Vállalkozói jövedelem: KATA, SZJA szerinti adózó jövedelem
  • Nyugdíjból származó jövedelem: öregségi, rokkantsági, külföldi nyugdíj
  • Külföldi jövedelem
  • Megbízási díj
  • Olimpiai járadék
  • Szolgálati járandóság
  • GYED (Gyermekgondozási Díj)
  • Bérbeadásból származó jövedelem

Nagyon fontos, hogy a bankok eltérő módon határozzák meg, hogy mely jövedelmeket tekintik elsődlegesnek. Általános alapelv ugyanakkor, hogy a munkaviszonyból, vállalkozói tevékenységből és nyugdíjból származó jövedelmeket biztosan elsődleges jövedelemként fogadják el a hitelintézetek.

A családi pótlék összege másodlagos (kiegészítő) jövedelemként vehető figyelembe

Akkor is hitelhez juthatunk, ha csak családi pótlékból származó jövedelemmel rendelkezünk, hiszen ennek összegét a bankok másodlagos (kiegészítő) jövedelemként veszik figyelembe a hitelfelvétel során. A bank jövedelemvizsgálata ugyanakkor alapvetően az elsődleges jövedelmekre terjed ki, így csak akkor vonhatunk be hiteligénylés során másodlagos jövedelmet (köztük a családi pótlékot), ha a hitelfelvétel során elsődleges forrásból rendelkezünk a bank által elvárt minimum havi jövedelemmel.

Amennyiben a családi pótlék összege nem lenne elegendő

Abban az esetben, ha magasabb összegű hitelre lenne szükségünk, mint amit a bank jelenleg biztosítani tud, akkor érdemes több bank ajánlatát átnézni, vagy ingyenes hiteltanácsadó segítségét kérni.




 

Kapcsolódó tartalmak:

Hitelfelvétel passzív BAR esetén

Hitelfelvétel GYES/GYED/családi pótlék esetén

10.000.000 Ft hiteligénylés BAR listásként

Hitelfedezeti biztosítás, avagy a BAR/KHR ellenszere?

Lakáshiteligénylés BAR listásként