Nagy népszerűségnek örvendenek a hitelkártyák a magyarok körében. Ez nem is lehet véletlen, hiszen a hitelkártya több egy klasszikus hitenél, a benne foglalt előnyök tudatosa kihasználása mellett egy nagyon vonzó konstrukciót jelent. Amennyiben viszont nem vagyunk körültekintőek, akkor könnyedén megmutatkozhat a hitelkártya sötét oldala. Cikkünkben megmutatjuk, hogy milyen előnyei és hátrányai vannak, ha hitelkártyával rendelkezünk és azt aktívan is használjuk.

Hitel felvételén gondolkozol? Találd meg perceken belül a legkedvezőbb ajánlatot!

Cikkajánló:  Így találhatod meg a legolcsóbb személyi kölcsönt és lakáshitelt!

Mire jó a hitelkártya?

A hitelkártya valójában egy bank által nyújtott hitelként fogható fel, olyan formában, hogy a bank egy hónapra vonatkozóan egy hitelkeret határoz meg, melynek erejég költéseket, vásárlásokat bonyolíthatunk le. A hitel összege szabad felhasználású, vagyis a rendelkezésre állóhitelkeret összegét szabadon elkölthetjük bármilyen célból. Amennyiben a megadott határidőig visszafizetjük a bank részére az elhasznált hitelkeretet, akkor kamatot sem számolnak fel. Abban az esetben viszont, ha nem kerül az elköltött összeg visszafizetésre a türelmi időn belül, akkor nagyon magas kamatot fognak felszámolni a pénz használatáért.



Ki igényelheti?

Mivel egy egyszerű konstrukcióról van szó, így az igénylési feltételek is viszonylag könnyedén összefoglalhatók. Hitelkártyát a magyarországi lakcímmel rendelkező, 18. életévüket betöltött magánszemélyek igényelhetnek. A legfontosabb tényezőt – mint minden más hitel esetében is – a jövedelmünk jelenti. A legtöbb bank már a minimálbér összege mellett is nyújt hitelkártyát. Ekkor természetesen a hitelkeret összegével kapcsolatban sem lehetnek magas elvárásaink. Minél magasabb jövedelemet tudunk igazolni a bank felé, annál nagyobb hitelkeretet igényehetünk.

A BAR listások körében minden bizonnyal felmerül a kérdés, hogy élhetnek-e a hitelkártya lehetőségével. Cikkünkből megtudod a választ!

Cikkajánló: Igényelhetek hitelkártyát BAR (KHR) listásként?

Számos élethelyzetben előnyödre válhat

A hitelkártya egy nagyon egyszerűnek tűnő, de összességében komplex szolgáltatást jelent, melyet tudatosan használva számos előnyre és kedvezményre tehetünk szert. Sőt egyes hitelkártya csomagok akár további ingyenes kiegészítő szolgáltatásokat is magukban foglalhatnak. Ezen felül vannak olyan helyzetek is, amikor kifejezetten csak a hitelkártya jelenthet megoldást.

A hitelkártya számos előnnyel kecsegtet a kártyatulajdonosok számára:

  • amennyiben a türelmi időn belül visszafizetjük a felhasznált hitelkeret összegét, akkor a bank nem számol fel kamatot a pénz használata miatt
  • amennyiben hitelkártyával vásárolsz, akkor pénzvisszatérítési kedvezményre lehetsz jogosult. A bankok jellemzően a költéseid 1-3%-át írják jóvá a hitelkártyához kapcsolódó számlán. A jóváírásoknak köszönhetően egy átlagos háztartás évente akár több tízezer Forintot is megtakaríthat.
  • a hitelkártya nagy segítséget jelenthet akkor is, ha egy váratlan, nagyobb összegű kiadással szembesülsz, de a havi fizetésed még nem érkezett meg. A hitelkártyatartozást a fizetésed beérkezését követően is ráérsz kiegyenlíteni kamatmentesen, így anyagi gondot sem fog jelenteni a hirtelen jött kiadás.
  • egyes hitelkártyákhoz további extra szolgálatások is tartoznak, mint például balesetbiztosítás, utasbiztosítás, betegségbiztosítás, poggyászbiztosítás, gépjárműbiztosítás vagy otthonbiztosítás
  • egyes hitelkártyák felmutatásával a partnerprogram keretén belül kijelölt szolgáltatóknál kedvezményben részesülhetsz
  • vannak olyan külföldi hotelek vagy szolgálatatások (például autóbérlés), ahol csak hitelkártyát fogadnak el garanciaként vagy fizetési eszközként
  • segít kordában tartani a havi kiadásodat: nem tudsz többet költeni a havi hitelkeret nagyságánál
  • amennyiben visszaélés történik a hitelkártyáddal, akkor nem a saját, hanem a bank pénze kerül veszélybe




A hitelkártya sötét oldala

Rengeteg előny, mégis van azonban egy árnyoldala is a hitelkártyáknak, ami mellett nem szabad elmenni szó nélkül. A hitelkártyák díjai alapesetben nem bizonyulnak se magasabbnak, se kevesebbnek a betéti kártyáknál, így a különbséget nem ebben kell keresni. Persze érdemes összehasonlítani az egyes bankok hitelkártya ajánlatait, ugyanis a hitelkhez hasonlóan itt is hatalmas különbségek lehetnek a költségeket illetően.

A legnagyobb problémát az jelenti, hogy ha nem fizetjük vissza a türelmi időszak végéig az elhasznált hitelkeret összegét. Ekkor ugyanis a bank már kamatot fog felszámolni a havi kiadásunk után, melynek mértéke jellemzően 20-30% körül mozog. Amennyiben kicsúsztunk volna a türelmi időből, érdemes mielőbb visszafizetni a tartozást, hiszen a kamatot időarányosan számolja fel a bank. Ne aggódj, 1-2 nap csúszás még önmagában nem fog magas kamatterhet jelenteni, de célszerű odafigyelni a határidő betartására.

Másrészről, készpénzt egyáltalán nem éri meg felvenni hitelkártyáról, és itt nem a készpénzfelvételi díj nagysága a problémás tényező. Készpénz felvétele esetén ugyanis nem számolhatunk a türelmi idővel, mivel a felvett pénz összege azonnal kamatozni kezd (az előbb említett évi 20-30%-os kamatláb mellett). A betéti kártyához képest tehát sokkal drágábban juthatsz készpénzhez a havi hitelkeretedből.

 

Kapcsolódó tartalmak:

Hitelfelvétel passzív BAR esetén

Hitelfelvétel GYES/GYED/családi pótlék esetén

10.000.000 Ft hiteligénylés BAR listásként

Hitelfedezeti biztosítás, avagy a BAR/KHR ellenszere?

Lakáshiteligénylés BAR listásként